Woudaap en Reuzen Stern

Ik ben alweer een poosje terug van vakantie en had heel lang mijn alerts nog uit staan. Ik zag nu pas dat er een zomerkleed Aziatische goudplevier in de Biesbosch heeft gezeten. Dat was jammer. Deze had ik begin dit jaar 2 maal gedipt bij Goedereede. En nu ben ik er niet eens geweest omdat ik er niet van wist. Bij deze staan mijn alerts weer aan.

Afgelopen weekend heb ik het druk gehad. Maar tussen de bezoekjes en uitjes door kon ik nog wat vogels bekijken. Met Merel en Inge ging ik naar de woudaapjes bij Heerenveen. Merel wist mij te vertellen dat er 1 vrouwtje en 2 mannetjes voor een nestje zorgen. Ze doen regelmatig voedsel vluchten en zijn daarom goed te vinden. Woudaapjes heten woudaapjes omdat ze zo goed kunnen klauteren door het riet. Hij land erin en verdwijnt dan vrij vlug. Ze zijn ook heel klein, 2x zo groot als een merel ongeveer. Echt een miniatuur reigertje.

Inge en ik kwamen aan en liepen per ongeluk richting een festival terrein waar we niets te zoeken hadden. We wilden daar langs en doorlopen maar we werden tegengehouden: “Van wie zijn jullie”. Nou ja van niemand we wilden alleen maar een rondje lopen. Daar moesten we ergens zijn. We kregen een hele uitleg over hoe we mogelijk goedkoper kaartjes konden kopen voor het festival via internet en dat we anders ook nog wel een kaartje konden kopen aan de kassa. Dan konden we het terrein op, maar pas van af 20:00h…. aha. Het was nu net 17:00h.

Er ging nog een andere weg in ongeveer dezelfde richting daar maar langs. Merel was inmiddels ook gearriveerd. Samen liepen we rustig die kant op. Zagen we andere vogelaars. Nee. Ow ja toch, daar stond een fotograaf. Wij er naar toe en vragen of hij al een woudaap had gezien. Opeens zagen we wat vliegen. Klein en reiger achtig. Ja dat was hem! Een van de vaders woudaap. Leuk!

De fotograaf vertelde dat hij er al sinds 14:00 stond. Of al 2 uur, we verstonden het niet helemaal goed. Hij had hem gezien en kennelijk ook op de foto want hij ging er vandoor. Hij had er duidelijk genoeg van. Een paar minuten later zagen wij hem nog terug vliegen. Wat hadden wij een geluk! Merel had hem zelfs nog op de foto.

Ik wilde nu ook eindenlijk wel een keer een reuzenstern zien. Deze wordt regelmatig gezien op het Lauwersmeer. Ik had bij mijn ouders geslapen en ging de dag erna naar een goede vriend van mij in Groningen. Ik stopte dus even bij de hut van het Jaap Deens gat om te zoeken naar de reuzenstern. Het kostte me even wat tijd maar ik vond hem. Het was leuk even alle waders te bekijken. Kluten, lepelaars, zwarte ruiters, grutto’s. Er landde nog een bruine kiekendief vrouw vlak voor ons in het riet.

 

Totaal aantal soorten in Nederland: 304

Leave a Reply

Your email address will not be published.