Rode Wouw en Siberische Taling

De zon scheen vanochtend. Eindelijk!

Ik had bedacht dat als het weer beetje beter zou zijn dit weekend, dat ik dan misschien wel naar de Siberische Taling kon gaan. Mooi ritje, lekker even buiten zijn.

Eenmaal onderweg dacht ik, laat ik de Rode Wouw nog een keer proberen. Sinds december zit er al een rode wouw net onder Bleskensgraaf. Redelijk in de buurt van waar ik woon. Ik ben er al meerdere keren geweest maar tot nog toe was het me niet gelukt hem te vinden. Telkens wanneer ik ging zoeken zag ik ook andere auto’s met vogelaars, langzaam rijdend. Soms stoppen ze even om te vragen of ik hem al had gezien. of andersom. Dit keer was het niet anders. Deze meneer had hem ‘s ochtends al gezien in de bomen verderop net onder het dorp, maar hij had hem nog niet goed kunnen fotograferen. Hij dacht dat de vogel in de middag wel weer zou jagen. Eerst maar naar de Taling dacht ik.

Eenmaal weer aan het rijden dacht ik, nou ik kan eigenlijk ook wel nog een rondje rijden. Weer terug op de zelfde plek zag ik de vogelaar klein stukje verder in zijn auto rommelen en even later weg rijden. Had hij het opgegeven of was hij geslaagd? Ik had geen idee. Ik reed even verder en zag een andere auto die ik langzaam had zien rijden stil staan met zijn alarmlichten aan. Ik zag een grote roofvogel overvliegen. Ik stopte ook en ik kreeg de Rode Wouw in zicht!! Yes eindelijk! Wat een prachtige roofvogel, langere gebogen vleugels, de diepe gevorkte staart. Ik had hem tot nu toe alleen nog maar in het buitenland gezien.

Nu door naar de Siberische Taling. Uurtje rijden. Hij zat bij Noordwijk. Noordwijk en omgeving heeft een boel leuke vogels de laatste tijd. De plek was niet moeilijk te vinden. Er stonden een man of 5 al te kijken maar de Taling zat ver weg op de kant in het gras. Niet herkenbaar helaas. Maar geduld is een schone zaak, zeker bij vogelen. Na een halfuurtje of zo kwam er wat beweging in de groep. Er gingen wat vogelaars, er kwamen nog wat nieuwe bij. En eindelijk liet de Siberische Taling zich beter zien. Hij stond tussen de smienten in het gras en was wat aan het grazen. Ik heb nog een slecht scope plaatje kunnen maken. Bewijsplaatje.

Ik ben ook nog even naar de dwerggorsjes gegaan die ook in Noordwijk zaten. Hapaxje wegwerken ;-).

Totaal aantal soorten in Nederland: 294

Leave a Reply

Your email address will not be published.