Ringsnavelmeeuw en Taigarietganzen

De ringsnavelmeeuw zat er nog. Hij is afgelopen week bijna dagelijks gezien. Mijn vogel vrienden vonden het toch te spannend worden en er waren plannen om zaterdag met een groepje te gaan. Ik wilde ook mee. Folkert Jan en Willem gingen uiteindelijk toch vrijdagochtend en ik en Theo gingen zaterdag ochtend.

Er bestaat nog wat discussie over deze Ringsnavelmeeuw. Hij is namelijk vrij moeilijk te onderscheiden van een stormmeeuw. Het kan een ondersoort zijn van een stormmeeuw die meer op de ringsnavel lijkt. We moeten de uitspraak van het CDNA maar even afwachten. Voorlopig tel ik hem gewoon mee op mijn totaal lijst net als de marmereend die ook nog beetje tweifelachtig is.

Theo ging ‘vroeg’, ik dus ook. Het streven was half negen, ik was er uiteindelijk tien voor negen na eerst even verkeerd te hebben gereden. Theo was tien minuten eerder. De meeuw was in beeld. Om een of andere reden kreeg ik alleen niet het dopje van de lens van mijn telescoop. Ik mocht even kijken door de scope van Theo. Yes ik heb em gezien, de ringsnavelmeeuw. De groep meeuwen vloog op en lande weer. Op zoek naar de ringsnavelmeeuw. Ik had mijn scope intussen operationeel gekregen en zocht mee. Hij zwom een stukje verder naar rechts. Nog een paar minuten later vloog de groep weer op en verdween de ringsnavelmeeuw over de paar huisjes verderop.

Ik haalde Theo over om nog mee te gaan naar de taigarietganzen. Het lag op zijn route en het weer was prachtig. We kwamen op de plek van de taigarietganzen. ze zaten best ver weg. We liepen een stukje dichterbij en zagen een heleboel toendrarietganzen. Het verschil tussen de taiga en de toendra is dat de taiga meer geel heeft op de snavel. Maar toendra’s kunnen ook iets meer geel op de snavel hebben. Succes voor ons. Maar we vonden er een stuk of twee die er echt wel uit sprongen. Even later stootte ik nog een bokje op. Ook vond ik nog een prachtige torenvalk die een muisje aan het eten was.

 

Totaal aantal soorten in Nederland: 292

Leave a Reply

Your email address will not be published.