Parelduiker en een Mongoolse Pieper

Mijn vriend moest vandaag werken, op een zondag. Een mooi moment voor mij om een dagje te gaan vogelen. Mijn natuurvorser vrienden lieten het afweten, zij hadden andere dingen te doen denk ik. Daarnaast woon ik waarschijnlijk gewoon te ver weg.

Ik ben al twee weken verkouden, heel vervelend. Ik had slecht geslapen en dus geen verplichtingen en ik vertrok dus pas rond 11 uur richting Zeeland. Ik hoopte op een grote burgemeester die daar gisteren, en overal trouwens, vaak ter plaatse waren gemeld.

zwarte-zeekoet

Zwarte Zeekoet

Gister was het slecht weer, wind, sneeuw, ijzel. Vandaag was het schitterend. De zee was vlak, er waren veel vogelaars en heel veel vogels.

Yes! Er waren twee parelduikers gemeld! Aangekomen op de plek waar ze waren gemeld was het eerste wat ik in de scoop kreeg de zwarte zeekoet. Deze zat niet al te ver weg en dreef daar tevreden rond.

zeekoet

Zeekoet

Even later zag ik nog een gewone zeekoet, roodkeelduikers, middelste zaagbekken, eiders, hele groep scholekstersIk was elke duiker aan het checken tot ik overtuigd was van de parelduiker. Het waren er twee bij elkaar zoals eerder gemeld.

Het was heerlijk op Brouwersdam. Ik ging nog even verderop kijken voor kanoeten, paarse strandlopers, kuifduikers, geoorde futen en ijseenden.

 

roodkeelduiker

Roodkeelduiker

parelduiker2

Parelduikers

ijseend

IJseenden

 

 

 

 

 

geoorde-fuut

Geoorde Fuut

paarse-strandloper

Paarse Strandloper

 

 

 

 

Er was een Mongoolse pieper gemeld in de Biesbosch. Ik besloot hier toch nog heen te gaan. Hoe groot is de kans dat die een week blijft zitten? Mijn ETA was 16:15h. Beetje laat. Om 17:00 is het namelijk echt te donker. Ik vond het onderweg al te donker. Onderweg twijfelde ik nog of ik wel of niet zou gaan. Toch gegaan. De wegen was alleen voor bestemmingsverkeer. Ik ging lopen. Het was nog een half uur lopen. De batterij van mijn telefoon was leeg. Ik was misschien 5 minuten aan het lopen toen ik besloot toch een andere route met de auto te doen. Ook hier, alleen voor bestemmingsverkeer. Och, was ik geen bestemmingsverkeer? Ik had daar toch een doel, een bestemming.

Aangekomen op de plek zag ik een vogelaar staan. Er kwam gelijk nog een andere vogelaar aan en nog 3 minuten later stonden we er met ons zessen. De pieper was het laatst op het dijkje gezien. En ja, even later liet hij zich zien, de Mongoolse Pieper! Het was al wat later, 16:40 ongeveer. Het licht op deze afstand was matig, maar het was een forse pieper. Staartje ging wat op en neer. Het was hem. We bleven kijken en toen vloog hij op. Op de achtergond riep nog een matkop. Vrij snel vonden we de Pieper terug op de plek waar hij eerder veel gezien was, veldje naast waar onze auto’s stonden. Het licht was hier beter en de vogel zat dichter bij.  Wat een leuke waarneming. Blij dat ik er voor ben gegaan!

 

Totaal aantal soorten in Nederland: 289

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.