Nog twee weken

Ik ben nu al weer 4 weken naar school geweest sinds mijn ouders weer weg zijn en mijn dagen zijn weer drukker geworden. Ik moest van de Rotary hier naar school. ik wilde eigenlijk misschien ook wel iets vervangends maar dat was er niet en mocht ook niet.

Ik heb een bezoekje gebracht met een vriendin aan een weeshuis hier in Guayaquil op dinsdag 17 mei. Hier zitten kinderen tot 6 jaar. Daarna moeten ze naar een andere plaats als niemand ze adopteert, maar het komt er op neer dat ze heel weinig toekomst hebben. We hadden lollies voor ze mee genomen. Dat vond ik wel heel zielig eigenlijk. Ze waren niet allemaal goed verzorgd al vonden ze het erg leuk dat er bezoek kwam.

Op 19 mei heb ik mijn eerste gastmoeder weer eens opgezocht. Dat was wel gezellig. Ik was nog steeds een beetje op zoek naar een vrijwilligers baantje ergens, voor na school. Zijzelf doet veel werk voor de kerk en zij wist dus wel iets voor mij. Nu zit ik dus iedere maandag en donderdag van 4 tot 6 tweedehands spullen (vooral kleding) te sorteren. We kijken hier of deze spullen het doen, niet stuk of lelijk zijn enzo. Bij de kleding sorteren we ze ook op manlijke kleding, vrouwelijke kleding, kinderkleding, en babykleding. Al deze spullen worden in arme wijken voor een heel lage prijs verkocht. Met dit geld worden door de kerk ook weer goede projecten voor gezocht.
Zondag 5 juni was er zo´n verkoop. Dat was wel erg leuk, en er kwamen aardig wat mensen op af en we hadden heel veel verkocht. We waren met een hele grote groep jongeren en een paar volwassenen.

Vrijdag 27 mei had ik een vrije dag, wat ik tijdig hoorde. Een maandje eerder kwamen we een kennis van mijn gastfamilie uit Portoviejo tegen in Guayaquil. Hij nodigde mij uit om naar Portoviejo te komen een lang weekend. Nou dit was mijn kans. Donderdagmiddag ging ik dus weg. In de avond gingen we meteen een hele tour door de stad en omgeving maken zodat ik Portoviejo gezien had. Niet echt een bijzondere en mooie stad, maar wel fijn en klein (vergeleken bij Guayaquil).

Vrijdag gingen we naar het strand. In de familie waar ik was, was die kennis dus, Abel en zijn vrouw Juanita. Zijn hadden een dochter Anita, twee zoons, Abelito en Pepe, een gastdochter uit Ohio: Chelsy, bovendien waren er een oom en tante (namen weet ik eigenlijk niet) met hun zoon Pablo en ik. We gingen dus met zijn allen naar hun strandhuisje. Hun eerste gastzoon uit Brazilië, Leandro, de vriendin van Pepe, een vriend van Abelito en de vriend van Chelsy gingen ook nog mee. We waren met heel veel, we waren met z´n veertienen. We hebben gezwommen, geluierd en gevoetbald.

´s Avonds ben ik met Chelsy en haar vriend uit geweest. Dat was wel gezellig. Dat konden we gewoon helemaal lopend doen wat in Guayaquil ondenkbaar is.
Zaterdag gingen we weer naar het strand. We waren dit keer maar met twaalf. We hebben weer gevoetbald. Juanita en haar zus stonden op het doel en wij waren in twee teams verdeeld en het werd een harde strijd die mijn team helaas wel verloren had. Iedereen kwam die avond helemaal kreupel terug.

Zondag heb ik nog een citytour gedaan door de stad. En heb ik foto´s gemaakt. Ik weet niet of het kwam omdat er zoveel bezoek was maar ze eten best anders in Portoviejo. Portoviejo is een echte Ecuadoriaanse “kust” (het ligt niet aan zee) plaats. We aten dus bij het ontbijt gebraden vis, met rijst. Een ander ontbijt was een soort warm brood met een soort kaas of yuka opvullig met een kaas platano (groene grotere banaan) samenstelling in de vorm van een bol.

´s Middags aten we een keer aan de zee en hadden we een viscoctail (een enorme vooraf klaargemaakte pan voor iedereen). En overal natuurlijk veel limoen in en aji (pikante saus). Het eten uit de kust is heerlijk en heel anders dan het lekkere eten uit de bergen of de jungle (das heel raar ik eet hier in Guayaquil typisch Ecuadoriaanse dingen die de mensen hier in de kust niet kennen). Ik heb een heerlijk weekend gehad.

Ik heb samen met Valentina, een vriendin van school op 3 juni eindelijk pannenkoeken gemaakt. We hadden de hele keuken bezet toen Virgilio (mijn gastvader) ineens thuis kwam met Julian, een gastneef van mij uit Quito. Hij ging hier het weekend doorbrengen want hij had een test die hij in Quito gemist had en dus hier moest maken. De pannenkoeken waren een groot succes. En werden echt heerlijk. Had ik veel eerder al een keer moeten maken.

´s Avonds, toen Valentina weer naar huis was, ging ik met Virgilio en Alejandro (mijn gastbroertje) aan Julian de stad laten zien. Hij was nog niet echt in Guayaquil geweest. Ik stelde voor toen we langs het Malecón (de boulevard langs de rivier de Guayas) reden om daar een wandeling te maken, je moet daar niet alleen langs rijden. Nou daar hadden Virgilio en Alejandro geen zin in dus Julian en ik hadden een uur de tijd samen. Ik, Nederlands meisje, mocht reisleider zijn voor een Ecuadoriaan. Dat was wel lachen. We gingen heel ver en kwamen een beetje laat terug. We gingen nog pan de yuka (brood met yuka vulling) met yogurt eten en drinken met z´n allen en toen zijn we naar huis gegaan.

Zaterdag 4 juni zijn ik, Julian en Andrea (mijn gastzus) weer naar Malecón geweest want hij was “toerist” en ik wilde nog graag een boottocht over de rivier maken wat ik nog niet gedaan had dus dat kon toen mooi. De boot vertrok twee uur later dan dat ze de vorige dag (toen we het al aan het plannen waren) gezegd hadden. Dit was omdat Ecuador tegen Argentinië speelde. Wij dus een kroeg zoeken waar we die wedstrijd konden zien. We hadden iets gevonden waar we na veel gedoe in mochten. Eigenlijk waren we verplicht open bar te kopen voor 10 dollar, dat wilden we niet, maar boven hoefde dat ook niet. Kwamen we boven en wilden we dus iets te drinken bestellen moesten we wel per se iets te eten erbij nemen. Nou ja ijsje erbij en we hebben de wedstrijd gezien. 2-0 voor Ecuador. Geweldig! Rest van de dag feest. Nou we maakten toen nog de boottocht, dat was wel gezellig. Duurde 1,5 uur en precies toen het donker begon te worden. We zagen de kust dus heel mooi bij licht en donker.

8 juni was er weer een wedstrijd, Ecuador – Colombia, die hadden we ernstig verloren. Misschien omdat dit een uit wedstrijd was. Het werd 3-0

Gisteravond ben ik nog naar een verjaardagsfeest geweest van Erica, een meisje uit Brazilië vriendin van Nicole (ander meisje uit Brazilië die mij uitnodigde) dat was aan de andere kant van de stad waar ik dus ook bleef slapen. Vanochtend gingen we er weer vroeg uit, want Nicole moet van uit haar school altijd naar een project om kinderen bijles te geven op een of andere school. ik ging ook mee. Ik heb geholpen met Engels en wiskunde en dat was ook wel heel leuk. Daarna hebben we nog gerelaxt en gedanst. En daarna gingen we wat handwerk doen. Iemand had een paar oorbellen voor mij gemaakt, en ik reeg de kraaltjes er aan. Zijn heel mooi geworden.

Nou dat was het wel weer. Ik heb wel weer een hele leuke tijd gehad. Ik heb nog twee weken in Ecuador maar ik heb eigenlijk wel weer zin om naar huis te gaan. Zaterdagavond 25 juni vertrek ik van uit Guayaquil terug naar Nederland waar ik zondagavond 26 juni aankom op Schiphol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.