Kokardezaagbek en Blauwstaart

Ik besloot de zondag ook op pad te gaan. Mijn dag was leeg. Ik ging eerst naar de kokardezaagbek. Ook deze vogel zat er al minstens zo lang als de woestijntapuit. Maar net als de marmereend is het nog maar de vraag of deze door het CDNA goed gekeurd zal gaan worden. Hij wordt zeer veel in gevangenschap gehouden, het is ook een prachtige vogel. Maar de kenners zeggen dat hij er gaaf uit ziet er missen geen handpennen. Hij is ongeringt.

Onderweg scheen de zon. Het regende. Er waren regenbogen. Op een heel kort stukje begon het ineens langzaam te rijden. Het had gehageld, en er lag een auto op de zij in de berm. Het weer was vreemd vandaag. De rest van de dag kwam ik gelukkig geen sneeuw, hagel of ijs meer tegen.

Dit betreft een adult mannetje. Hij was makkelijk te vinden en druk aan het foerageren (duiken). Ik kon hem op de foto zetten, toen begon het te regenen. Ik stapte in de auto en ik ging verder. Ik heb een nieuwe soort tot het CDNA hem afkeur. En wie weet wordt deze wel goedgekeurd.

Ik besloot naar Beijum te rijden, Groningen! Echt een heel eind weg eigenlijk als ik er zo over na denk. Hier zat een blauwstaart. Een prachtig vogeltje, vliegenvanger. Ik wilde deze al een hele poos zien. Beijum is trouwens ook een goede plek, er duiken hier de afgelopen jaren zeer zeldzame soorten: Grijze Junco, Bruine lijster. Nu dus de Blauwstaart. Mijn navigatie stuurde mij via de voetpaden, waar ik natuurlijk niet kon rijden. Ik ging een stukje lopen en bedacht dat ik waarschijnlijk niet meer mijn auto terug kon vinden, ik volgde mijn telefoon naar de locatie van de blauwstaart. Toen ik een groep fotografen en vogelaars zag wist ik dat ik aangekomen was. Ik maakte een praatje met een aardige vogelaar. We deelden wat verhalen over vogels die we hadden gezien in Finland. De blauwstaart was nog even uit beeld.

In eens vloog er iets voorbij. De blauwstaart ging heel mooi even in een boompje zitten. Ik kom hem bekijken. Mijn derde nieuwe soort voor het weekend! De blauwstaart werd achterna gezeten door een roodborst. Ze vlogen weer naar de overkant. En zoef ze kwamen weer terug. Ze vlogen heen en weer en het lukte me om een bewijsplaatje te maken. Ik besloot vervolgens om weer naar huis te gaan, het werd al laat. Het was een mooi roadtrip dagje.

Totaal aantal soorten in Nederland: 311

Leave a Reply

Your email address will not be published.